Jul og Thanksgiving inspiration

Alle links er i overskrifterne (grønne) – all links are in the green headlines!

Jul

Det er snart Jul. Det er ingen hemmelighed. At Julefrokosterne står i kø for mange, er heller ingen hemmelighed. Som veganer, kan det være lidt af en prøvelse. Så her er lidt tips og tricks til nogle ting, du kan lave selv, og enten medbringe, hvis du skal ud, eller du kan lave dit eget gæstebud med et udvalg af retter. Når det er sagt, så behøver det jo ikke være traditionelt, hvis man ikke vil. Men det vender vi lige retur til. Vi starter med det traditionelle:

Karryauberginer forklædt som karrysild

Sild er noget af det mest traditionelle, man overhovedet kan finde. Heldigvis er det så nemt at lave dem veganske, og det smager SÅ godt. Jeg er selv blevet helt vild med og spiste gladeligt disse her karryauberginer (forklædt som karrysild), som det jo vitterligen er, til frokost hele julen sidste år. Det er dem, du ser på foto ovenfor.

Plantepushernes Lad Silden Svømme (i sennepsdressing)

Jeg har ikke selv prøvet denne opskrift, men deres opskrifter plejer at være gode. Princippet med at koge auberginerne kan du også implementere ovenfor på mine karrysild, hvor jeg bager dem.

Makrelfri i tomat og Makrelfri salat

Det her er en rigtig gammel livret, helt fra da jeg var barn. Sådan er vi sikkert mange, der har det. Om det er en typisk ret på Julebordet, kan måske diskuteres, men jeg synes den skulle med. Den kan selvfølgelig også overføres til rugbrød, hvis du hellere vil det. Den duer til begge dele og smager bare helt som jeg husker begge dele.

Filet a la Fisk

Ganske som med auberginerne som forvandles til de lækreste fritsvømmende sild, så gør det samme sig gældende her, hvor pastinakkerne bruges som fiskefilet. De bygger på en opskrift fra krigens tid, hvor man spiste dem, “i mangel af bedre”, men de er langt fra en mangel. De smager skønt.

Vegansk NO-Tuna Salat

Det samme gør sig gældende for tunsalaten, og den elsker jeg også. Det er ihvertfald en dejlig salat både til frokost generelt, som de også alle er, og ikke mindst til en buffet, med brød og andre retter. Den er så her på rugbrød, men kan også sagtens spises på et stykke flútes eller i en sandwich med noget grønt. Den er også dejlig at have til Juledagene, hvor man gerne vil have noget lækkert og let. Og sålænge man har ingredienserne, så er den let af smide sammen, også selvom man skal lave mayonaisen først.

Kirstens Levepostej

Til Jul er det oplagt at servere kokosbacon til – som Kirsten anbefaler – 35 g kokoschips stegt et par min. i 2 spsk. soya/tamari. Og champignon må der også til – en lille bakke af 250 g som steges. Du kan selvfølgelig også bruge andre svampe, men jeg synes klart, det er champignon, der hører til her.

Vegansk No-Flæsk Sandwich

Denne veganske No-Flæsk Sandwich er genial til Juledagene, og du kan sagtens overføre til et stykke rugbrød også, hvis du hellere vil det.

Vegansk Julesylte

Den her opskrift opdagede jeg først her efter jeg egentlig havde lavet dette indlæg, men den skulle med. Det var noget jeg faktisk selv har tænkt på, om kunne lade sig gøre – det kan vi så konstatere, at det kan. Jeg tænker, det kan laves med soyastykker også, hvis du ikke har nogle af de nævnte kødalternativer eller kan få. Skal helt sikkert prøves.

Vegansk Mørbradbøf med bløde løg

Vegansk Kyllinge Pie med Porrer

En anden ret, der er dejligt til en buffet, er denne ret Veganske Kyllinge Pie med Porrer. Den kan jo også sagtens gå som en lækker frokostret eller middag alene med en lækker salat til. Det behøver ikke være den viste, men kan være, hvad du synes.

Vegansk Kylllingepie med Porrer og

Nøddesteg med tilbehør

Den her nøddesteg, er min egen opfindelse. Ikke at jeg har opfundet nøddestegen, men sammensætningen er min. Jeg fik de sidste gange lavet et fint fletmønster i min butterdej, så den var ekstra festlig. Den ser meget imponerende ud, og er fantastisk og overrasskende let at lave. Så lad dig ikke afskrække. Tag det stille og roligt en ting ad gangen. Jeg lover, du fortryder det ikke

Kirstens Gulerods/bønnepatë

Frikadeller

En anden ret, der er ret traditionelt, er frikadellerne med rødkål til, ihvertfald på smørrebrøddet. Frikadellerne kan være mange ting, men her er et par stykker:

Frække Deller – Plantepushernes rigtig skønne deller

Guide til plantedeller – Plantepushersnes

Plantepushernes juleopskrifter

Vegan Christmas Dinner- All the Recipes you need for an amazing cruelty free feast

Thanksgiving

Stacy Homemaker Vegan Thanksgiving

Vegan Thanksgiving Guide

The Best Healthy Vegan Thanksgiving Recipes

Make Your Own Tasty Vegetarian Turkey for Thanksgiving with this recipe

Leftover sandwich

Desserter og kage eller bare lidt sødt

Mia Sommers Veganske Æbleskiver

Hot For Food Blog Christmas sweets/cakes
Pumpkin Pie fra Hidden Veggies

Vegan Pumpkin Pie

Gulerodskage

Måske ikke en typisk Julekage, men i det mindste er der Julekrydderier i den. Det er sådan en kage, man altid kan spise.

Plantepushernes hjemmelavede chokoladekalender

Gammeldags Æblekage

Diverse

THE 17 YUMMIEST VEGAN DRINKS FOR THE HOLIDAY SEASON

Spinach Dip

Spicy Cashews

Gode råd og det ikke traditionelle

Det her er lidt af alle de dejlige opskrifter, du finder på nettet i forbindelse med både Jul og Thanksgiving. Der er ingen, der siger, du behøver slavisk at følge “normerne” (dem har du jo allerede brudt). Især hvis du er ny veganer, kan det virker fuldstændig uoverskueligt. Find noget, du virkeligt har lyst til og mod på at lave, hvis du selv skal have gæster. Der er ingen, der siger, du skal stå med den store buffet med 10 retter. Det kan selv for rutinerede kokke være nok så kræævende. Så tag det, du føler dig tryg ved. Hvis du er helt ny, så bare tag et par ting, og prøv dem gerne inden, du skal have gæster, så du er tryg ved at lave det, du vil servere for gæster. Det er aldrig en god ide, at lave noget første gang, når man skal have gæster – heller ikke for rutinerede kokke.

Som sagt, så behøver du ikke stå med en hel masse. Det behøver ikke at været “Julemad” som sådan. Som en skrev et sted, efter al det Julemad, kan det være meget opløftende med noget andet. Og hvad er bedre end et stort fad lækker lasagne eller en grydefuld gulash med ris og en salat? Ikke meget, og så kage og kaffe og hey presto, så er du i land med en dejlig middag. Husk det handler om at få noget dejligt at spise, og være sammen. Hvad det så er, er altså knap så vigtigt. Jeg kan kun anbefale min nøddesteg, som vitterligen er superlet at lave og som også smager fantastisk på et stykke rugbrød dagen efter. Lad mig vide, hvis du prøver mine opskrifter og om du har kunnet bruge mit indlæg her. Jeg vil ønske jer god madlavning og sige, at I er velkomne ovre på Facebook, hvor jeg også har oprettet en gruppe til spørgsmål og snak om mad. Og der er jo også masser af mad på Instagram

Opdateret 3. december 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *